Шарлатанин или човек умеещ да наблюдава

Днес се съмняваме във възможностите на човека, когато става въпрос за предсказване. Не става въпрос за екстрасенси, контактьори и медиуми, а за хора опиращи се на наблюдения и отчитащи измененията ставащи наоколо.
Такъв е случая с Етиен Ботино, обикновен чиновник, който живеел на остров Мавриций.
През 1763г. той изказал хипотезата, че корабите при плаването си предизвикват промени във въздуха. Знаейки това Ботино можел да определи положението на кораб, който се намирал на десетки, даже стотици километри от мястото, където бил той.
Съвременниците му се отнесли доста скептично към теорията му. За да докаже твърденията си Ботино се обзалагал, че само ако погледне небето може да каже, кога в пристанището ще пристигне кораб. Така той печелел облог след облог. Само веднъж сгрешил, когато настъпило безветрие и кораба спрял в океана.
Ботино бил съгласен да продаде изобретението си на френското правителство за 100 хиляди ливри, но поради бюрократични спънки, тайната никога не била продадена.
Не можем да смятаме Етиен Ботино за екстрасенс или за някакъв по-особен човек, тъй като за доказателство той обучил местни хора на своя метод и те доста успешно предсказвали пристигането на кораб в пристанището.
Как е правел това и в какво се състой простия му метод за наблюдение на атмосферата, за да дава сведения за идващите кораби и до днес си остава загадка.