Фестивал на меда

imagesВ края на XIX век в близост до гробницата на египетски фараон екип от археолози намерили барел с мед. Те не  се побояли да опитате от меда, но когато го направили останали изумени. В тези съдове медът е излят може би преди три хиляди години, но вкусът му е отлично запазен.
В Израел също може да се намери древен мед,  защото там са го ценили не по-малко, отколкото в Египет по времето на фараоните. От друга страна възможно е в случая  археолозите да са опитали израелски мед. И днес се е запазила историята, която разказва, че след смъртта на цар Йоашияу жителите на Ерец – Израел трябвало да изпратят в Египет по задължение 823 барела с мед.  Фараоните отдавна ги няма, но в Израел продължават да се произвеждат тонове мед.
На 21 август в Израел празнуват Фестивал на меда, който продължава до Рош а-Шана. Датата разбира се не е избрана случайно. Меден се нарича първия месец след сватбата,  а в Израел той предшества еврейската Новата година. Замисъла се подразбира. През следващата Нова година всичко да тече като по мед и масло. Всички купуват през това време мед символизиращ сладостта на следващата година. През този период от време растат и цените, сякаш за да оправдаят името  «течното злато“, с което наричат меда.
Освен това израелския меден месец  дава възможност да се посетят пчелините пръснати из цялата страна. Посетете Израел и участвайте в този празник.