Растенията общуват по между си

Могат ли растенията наистина да говорят? Не само говорят, но и предупреждават съседите си за потенциална заплаха, дават им сигнали за борба с вредителите. Не, това не е фантастика. То този извод са достигнали учените от университетите в Калифорния и Токио.
Изследванията са доказали, че уменията за общуване на растенията са развити много по-силно, отколкото се е предполагало преди.
Растителните организми не само отговарят на сигналите в средата, в която живеят, но предават информация на други такива.
В един от експериментите със пелин се наблюдавали интересни изменения. Листата им изглеждали като изядени от скакалци, а листната маса на растенията около тях се оказала по-еластична от тази на останалите участващи в експеримента. Какво говори това? Растенията възприемат сигнал за опасност. Учените са установили, че такъв сигнал най-добре се възприема от растения принадлежащи на едно семейство. Как става това?
Засегнатото растение отделя във въздуха летливи вещества, които се улавят от съседните. Те на свой ред изграждат ензими за защита.
Тези изследвания върху защитните механизми на растенията, могат да доведат до нови методи за защита на полезните култури от вредители.