Неосъществената енергийна система

В записките си хърватинът Никола Тесла пише за неосъществената „Световна енергийна система“. Изказва хипотеза, че земното кълбо е гигантски кондензатор.
Горните слоеве на разредения въздух – йоносферата са единият зареден електрод, долните слоеве при нормално налягане са изолатор, а Земята е вторият зареден електрод. Тя можеше да се използва за предаване на електромагнитни вълни и това ще има по-голяма практическа стойност от предаването по въздуха.
Тесла говори за нова енергийна система, която да транспортира енергия до всяко кътче на планетата и така да се ликвидира бедността, защото животът е енергия. Бил е убеден, че системата на електропроводи и трафопостове, по които в момента се пренася електроенергията, пълни джобовете на големите компании. За да имат топлина в домовете си, обикновените хора трябва да плащат на тях.
Тесла смятал, че банките не са спонсорирали проекта му, защото са щели да нарушат интересите на могъщите индустриалци.
Хърватинът споменава и за нещо още по-любопитно. Как земното магнитно поле влияе върху естественото развитие на живите организми, включително и на хората. Разреждането между Земята и йоносферата, предизвикано от най-обикновена светкавица, произвеждаше радиовълни с много ниска честота. Тези радиовълни също оказваха влияние върху организмите. Тесла бил убеден, че земната резонаторна честота съвпада с резонаторната честота на човешкия мозък, а това влияе върху човешкия ум.
Ученият обяснява как могат да се възпроизвеждат изкуствени бури и мълнии и как да се използват за пренасяне на електроенергия без трафопостове и далекопроводи.
Бурите и мълниите предизвикват стоящи вълни, които могат да преминават през земната повърхност, дори и през водните басейни и така да транспортират енергията.