Може ли стевията да замени захарта и подсладителите

stev1Стевията е вечнозелен храст. Листата му са били използвани от векове като естествен и безопасен подсладител от жителите на Парагвай и Бразилия.
Растението съдържа вещество над 200 пъти по-сладко от захарта. Билката подпомага метаболизма на захарта и за разлика от нутрасуита е полезна за болните от диабет.
Тъй като не може да се патентова, фармацевтичните компании не желаят нейната конкуренция. Ето и резултатите от това. През 1992 г. FDA – Агенция за контрол на храните и лекарствата, забранява стевията да се използва като подправка в много страни. През 1995 г. е разрешено тази билка да се използва като хранителна добавка, но не и като подсладител.
Не е ли странно, че продукта Трувия собственост на Кока – кола и ПюрВиа собственост на Пепси съдържат около 95% ребаудиозид А, който се извлича от стевия.
Тази билка е забранена за използване като подсладител и в ЕС с изключение на Франция. Нейния достъп е свободен в страни като Китай, Корея, Тайланд, Бразилия, Колумбия, а от октомври 2008 г. е разрешена в Австралия и Нова Зеландия.
В Япония стевия се употребява близо 40 години и в момента държи около 40% от пазара за подсладители. Забележете, за толкова години употреба, няма никакви оплаквания.