Кремовете заплаха за котките

Кремовете, който се появяват през пролетта, като знак, че зимата е зад нас, могат да се окажат смъртоносни за котките. Този вид растения произвеждат вещество, което предизвиква спиране работата на бъбреците при котките.
Котката може да приеме смъртоносна доза, дори само да е лизнала листото на растението или да е вдишала от прашеца на тичинките. Същите симптоми на отравяне се получават и когато изпие част от водата във вазата, където сме потопили цветята.
Ботаниците смятат, че Easter Lily, Stargazer и азиатските хибриди на този род цветя са най-опасните представители на едно от най-красивите растения в природата.
По думите на Фишер, от Ветеринарно – медицинския център в Сан Диего, някои котки са по-възприемчиви към отделящите се токсини от други. Затова някои отровени котки оздравяват при минимално лечение, а за други се изискват седмици за да се възстанови работата на бъбреците. Но при повечето котки нормалното възстановяване не настъпва и те умират няколко дена след отравянето. В по-тежките случаи собствениците прибягват до ефтаназия, за да избавят своите любимци от мъчението.
Основните признаци включват повръщане, сънливост или загуба на апетит. Ако собствениците на котки имат съмнения за отравяне, незабавно трябва да потърсят ветеринарен лекар, защото от 36 до 72 часа след отравянето настъпват необратими промени в бъбреците, които не се подават на лечение.
Аромата на цветята привлича котките, за това трябва да внимаваме, какви цветя слагаме във вазите си и какви отглеждаме в саксии. Нали всеки от нас би искал да се радва, както на цветята, така и на домашните си любимци по-дълго време.