Извор, но какъв

Началото на една река е извор, който се намира високо в планината. Но има извори и извори.
Например изворът на Ганг е глетчер в Хималаите. През пролетта и лятото краят на глетчера се топи и създава поток, който прераства в реката Ганг. Тя тече през Индия и се влива в Бенгалския залив на изток.
Много хора считат Ганг за свещена река и че пада от небето, затова я почитат като богиня. Под глетчера има село Ганготри. Всяка година, въпреки студа, хиляди поклонници отиват там да отдадат почит на богинята, като се къпят в ледените води на реката.
Амазонка пък започва като тънка струйка от малко езеро високо в Андите. Струйката се увеличава и прераства в поток Апуримак. На местния език това означава „велик говорител“. Кръстен е така заради шума, който издава, докато се спуска надолу по склона. От езерото Амазонка тече през Южна Америка, изминава умопомрачителното разстояние от 6440 километра и стига до Атлантически океан, където излива толкова много вода, че морето става солено чак на 300 километра навътре.
Рейн започва живота си като два планински потока в швейцарските Алпи. Единият извира от края на леден глетчер, а другият от езеро. Двата потока се сливат, но не остават дълго сами. Към тях се прибавят и други потоци. След това реката преминава през Германия и Холандия и се влива в Средиземно море.