Езерото Виктория е рай за рибарите

55px-Lates_niloticus_2Африканското езеро Виктория е разположено на границата между страните Кения, Танзания и Уганда. Невероятно е , но то се явява същински рай за рибарите. Какво имам в предвид, когато казвам, че Виктория е рай за рибарите?
Ето вижте, само представителите на костура тук са около 500 вида. И всеки костур е перфектно адаптиран към своята екологична ниша. Има видове, които се хранят само с водорасли, но има и такива, които ядат мърша или пък са хищници.
Интересното е, че всеки вид костур има съответна окраска в зависимост от това, на каква дълбочина живее. Например, окраската на костурите живеещи на дъното е червена, а на повърхността синя.
Учените са установили, че костурите в езерото Виктория основно се различават по челюстите, а причина за  това са различните вариации на гена ВМР4.
Интересното в това езеро е, че кореният костур е ограничен в развитието си, тъй като хищния нилски костур, който специално са поставили в тези води е започнал да го унищожава. И въпреки всичко броят им не е намлял.
Погледнете само, костурите са около 5оо вида, а какво да кажем за другите обитатели. Наистина езерото Виктория е рай за рибарите.