Дом от пенопласт

Една японска фирма предлага на своите клиенти вместо обичайните тухли, панели, керемиди…..пенополистирол за направа на къщи. На пръв поглед този материал може да изглежда малко странен, но той има редица предимства в сравнение с традиционните строителни материали.
За разлика от дървото или метала, пенопластът не хваща ръжда, не гние и не привлича разни насекоми. Освен това той притежава отлични топло-изолационни свойства, които биха намалили разходите за отопление през зимата и биха направили лятото по-прохладно.
Жилищата построени от пенопласт са изключително устойчиви на земетресения и урагани. Ако се случи така, че стените все пак се запалят, то материалът няма да отдели вредни газове. Ето защо домове от такъв материал са много по-безопасни при пожар.
Японците са нарекли домовете построени от пенопласт „жилища на 21 век“. Постройката има вид на ескимоско иглу. Стените им са изградени от свързани помежду си части от пенопласт с дебелина 175 милиметра. Използваният материал е много по- плътен и тежък от обикновения пенопласт, който се използва в кутиите с вградена електроника. Неговата добра топло-изолация му помага бързо да охлажда и затопля дома.
За да си направите дом от пенопласт, не се изисква много време и не е свързано със много сложна технология. От направените във фабриката секции, с тежина 80 килограма, двама-трима човека могат за няколко часа да сглобят конструкцията на дома. След сглобяването  стените се покриват със специален разтвор от вар и хоросан, след което се нанасят съответните цветове.
Диаметъра на такава къща е 7,7 метра, височината му 3,85 метра, а общата му площ 44,2 кв. метра. Ако един купол е малко могат да се прибавят още няколко, обединени помежду си с преходни коридори. По такъв начин може да се сглоби дом и за по-голямо семейство, помещения за обществени заведения, като хотели, училища, магазини…
480 такива постройки вече оформят едно селище на остров Кюшу в Япония наречено Aso.
При такива предимства на създаденият материал, всеки би поискал да има такъв дом. За сега цената на сборния комплект не е по джоба на всеки – 30 000 долара, но кой знае ако в бъдеще се наложи като предпочитан и приемлив модел за дом, цените им  могат и да паднат.

по материали на treehugger. com