Да почистим дома си без химикически препарати

Всеки от нас желае след тежък ден да бъде в чиста и уютна къща. Оказва се, че в дома си можем да получим най-големия удар срещу здравето си. А вина за това имат препаратите, които използваме при почистване на дома си.
Във всеки дом е станало популярно да се прави евроремонт. А той не минава без красиви бели материали, стеклопакети, линолеум и други.
Използваните ефективни препарати срещу микробите влияят и на човешкото здраве. Всеки четвърти човек страда от алергии, астма, с други думи казано имунната ни система не може да се пребори с потока от химикали, които постоянно ни въздействат.
В домашни условия всячески се стараем да използваме всички рекламирани химически миещи средства, но така се тровим. Върху всички предмети, които сме очистили с даден препарат остава слой, който не се отмива и после попада в организма.
Тогава какво да правим?
Във всеки дом има натурални средства, които могат да се справят със всякаква мръсотия.
Горчицата на прах е най-доброто средство за миене на съдове. Пастата за зъби може да се използва при почистване на метал, бижута и хромираната повърхност на всички кранове в банята. Йодът помага при премахване на драскотини.
Лавандулата и сушените портокалови кори ще отърве дома ви от молци. Лимоновия сок ще помогне при борбата с мазнините и ще ароматизира дома ви. Медът очиства огледалата и стъклата, за целта е необходимо да добавите само малко вода. Амонякът почиства плочките и дървената дограма, отстранява плаката.
Водородният прекис е антибактериално и избелващо средство. Содата за хляб е най-добрия помощник във дома. Той е неабразивен препарат за премахване на миризми, мръсотия, мазнини, които покриват приборите за храна.
С пчелният восък и растителното масло идеално се полират мебели. Солта почиства и избелва. Оцетът разтваря налепите и мазнините, чисти стъкло и дърво. Етеричните масла обезмирисяват, дезинфекцират въздуха, могат да се използват ефективно и срещу летящи насекоми.