Кленов сироп намалява устойчивостта на бактериите към антибиотици

indexПрекалената употреба на антибиотици е помогнало за появата на резистентни бактерии, които са се превърнали в основен проблем за общественото здраве в световен мащаб.
Учените смятат, че комбинирането на кленов сироп със стандартни антибиотици, може да повиши възприемчимоста на микробите към тях, което ще доведе до намаляване на употребата на такива лекарства.
Химици, водени от професор Nathalie Tufenkji подготвили концентриран екстракт от кленов сироп, който се състои предимно от фенолни съединения и проверили ефекта върху инфекция, която причинява някои щамове на бактерии, включително Е. коли и Proteus Mirabilis.
Разбира се, екстактът сам по себе си бил много по-малко ефективен в борбата срещу бактериите, но неговото използване в комбинация с антибиотици показва висока ефективност.
„Ние трябва да проведем серия от експерименти, преди да можем да кажем, че ефектът ще бъде показан пред публика, – казва Tufenkji. – Но тези данни предполагат потенциално ефективен подход за намаляване на употребата на антибиотици“.
Учените са открили, че екстрактът влияе на експресията на бактериални гени чрез потискане на редица гени, свързани с устойчивостта и вирулентността към антибиотици.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.