Тротоар произвеждащ енергия

a0568Студенти от Института за слънчева енергия в Университета на Вашингтон, с пряката подкрепа на Studio39 Landscape Architecture, наскоро са завършили изграждането на уникална пешеходна пътека оборудвани с фотоволтаични клетки. Досега не са били реализирани подобни проекти.
Уникалната настилка произвежда енергия.
Били инсталирани двадесет и седем слънчеви клетки с повишена здравина, за да се създаде улица, наречена Solar Walk. Тази система, при благоприятни условия, е в състояние да произвежда четири киловата електрическа енергия.
Специално за този проект от испанската фирма Onyx Solar, която е получил световна известност заради производство на интегрирани фотоволтаични клетки, е разработила оригинални прозрачни соларни панели, които имат достатъчна издържливост, за да се използват върху тротоара. Те също имат много добър външен вид и наподобяват на затъмнени акрилни листове.
Уникалните фотоволтаични панели, вградени в една малка част от тротоара са изравнени с асфалтова настилка.
Максимален капацитет на фотоволтаичното павиране впечатлява с четирите си вата, което е достатъчно за захранването на четиристотин и петдесет светодиодни крушки, монтирани под тротуарните панели.
Наред с другите неща, Слънчевата тротуарна система е свързана  с решетка специално разработени от експерти на Studio39 Landscape Architecture, която може да се захранва със слънчева енергия. Поставената в края на тротуара решетка произвежда електрическа енергия, която се изпраща към електрическата мрежа на корпуса на университета и се използва за различни нужди.