Защо хората не изкарват до край диетата, която са предприели

Британски учени от университета в Бирмингам, провели експеримент, в който открили причината, поради която хора предприели диета, не я спазват до край. Учените са установили, че спиртните напитки вредят на фигурата много повече, отколкото сладките неща.
В това проучване са взели участие 80 човека. Всеки от участниците се е придържал към някаква диета. В мобилните устройства на участниците имало дневни на храненето им. В него трябвало да отбелязват броя на желанията си да се откажат от диетата си, а също и обстоятелствата, допринасящи за тези желания. Неуспехите си също вписвали в дневника.
Оказало се, че 11 пъти в седмицата всеки участник изпитвал желание да захвърли диетата. 50% от тези желания се реализирали и участниците се проваляли. Най-голямо изкушение имало при усещането на глад, а също по време на алкохолните партита.
Алкохолът двойнствено въздействал върху изпитващите. Първо, той ги успокоявал и смекчавал забраните, предвидени за ограничаване на употребата на храна. Второ, самият алкохол съдържа много калории, което често води до затлъстяване. Например, като се изпият две чаши червено десертно вино, човек получава около 20 на сто от дневната диета.
Повечето неуспехи се случват вечер, когато хората са уморени и волята им отслабва. В резултат на това, желанието да не се напрягат и да се отпуснат надделява и хората започват да се хранят с повече, отколкото е необходимо.
Отказването от закуска също води до желание да се похапне повече вечер. Диетата може да бъде нарушена и при разговор с някого. Тогава човек изяжда много повече, защото по време на разговора яде по навик, без да обръща внимание на храната.