Кола направена от зеленчуци

Днес много често се говори за опазване на околната среда, намаляване на вредните емисии. Ето ви един фрапиращ пример, всеки човек в България притежава кола, но замислял ли се е някой, че с тях замърсяваме въздуха, а от там тровим и собствените си организми. Тогава какво, да не караме коли ли? Кой ще се откаже от такова удобство?
Днес много инженери търсят алтернативни методи, чрез които създават екологично чисти и не замърсяващи въздуха превозни средства. Именно за такъв вид кола искам да ви разкажа.
Група британски инженери са създали състезателна кола от зеленчуци, която се задвижва с гориво от растително масло и отпадъци от производството на шоколад. Максималната скорост на тази кола е 220 км/ч.
Всички части на болида са направени от хранителни продукти. Волана на колата е от материал, който се произвежда от моркови и други кореноплодни растения. С други думи казано, нано влакна съдържащи се в морковите се смесват със високо технологична смола в определени пропорции.
Частите на тялото са изработени от полимери в основата, на които стои картофеното нишесте. Тапицерията на седалките е направена от ленено влакно, а пълнежа им е от пяна съдържаща соево масло и рециклиран полиестер.
Смазочните материали са направени не от нефт, а от растителни материали.
Наистина, това е една екологично чиста кола направена от зеленчуци и хранителни отпадъци. Интересно, кога ли ще можем да изпробваме и ние такова в возило?