Идеите на Никола Тесла в действие

Електромобилите са екологически чисти и престижен вид транспорт. Но имат един основен недостатък, нуждаят се от често зареждане на батериите.
Американски учени въз основа идеите на Тесла предлагат едно елегантно решение, зареждане на електромобил по въздуха по време на път.
Идеята е на физикът,  Шанхай Фен от Станфордския университет. Според него, по пътя трябва да се създаде слабо електромагнитно поле, което ще влиза в резонанс с индуктивните бобини в автомобила, които ще прехвърлят електрическата енергия.
Безжичното предаване на електрическа енергия е лайтмотивът на една мечта в творческа работа на сръбския изобретател Никола Тесла. Поради прекратяване на финансирането му, той не е успял да изпълни своя план.
Изграждането на ефективно работеща система се дължи на друг югославски учен Марин Солячичу. Обмена на енергия ставал на два метра.
Съгласно изчисленията, колите ще могат да приемат около 10 киловат електроенергия с ефективност 97% за кратък промеждутък от време, само 7 микросекунди. Системата напълно отговаря на изискванията за скорост на автомагистралите.
Такъв начин на зареждане има две преимущества. Шофьорите няма да закъсват на пътя поради недостиг на заряд в батериите и теглото на автомобила може да бъде намалено за сметка на по-малки батерии.
За сега физиците планират да създадат работещ прототип.