Как мюсюлманинът се отнасят към жена си

80px-Bandari_BurqaЗа отношенията между мюсюлманинът и неговата жена  се разпространяват доста слухове. На какво да вярваме? Преди да дадете някакъв отговор за този вид отношения ви предлагам да се запознаете какво съветват духовните лица в мюсюлманската религия относно това,  какво трябва да бъде  отношението на мъжа към жената. Ето ви един пасаж от тези препоръки, а след това сами решете, дали всичко е толкова лошо:
1. При отношенията си с нея трябва да проявяваш най-добрите качества от своя характер.
2.При общуването със жена си трябва да бъдеш благ и кротък.
3.Когато се прибираш в къщи трябва да поздравиш жена си, да я попиташ за работата й и  да не забравиш да разбереш как се чувства в момента тя.
4. Когато е в добро настроение погали я закачливо. прегърни я.
5.Ако я видиш огорчена и тъжна, постарай се да разбереш какво се е случило. След това съдействай за разрешаване на проблема й.
6.За да я успокоиш, обещай й, че ще направиш и това, което е свръх силите ти. Никой не може да я успокои като теб, защото тя по цял ден стои в къщи сама и разчита единствено на съпруга си.
7.Активно помагай на жена си за възпитанието на децата.  Малкото дете със своите капризи не дава покой на майка си нито денем , нито нощем. А порасналите вече деца са неразумни и постоянно я огорчават.
8.Осигурете на жена си до колкото е възможно, най-добрите дрехи. Окичете я с различни гривни, гердан….., но на улицата тя е длъжна да скрие всичко това от погледите на чуждите мъже.
9. Ако сте достатъчно богат осигурявайте й най-добрата храна и всичко, което тя обича.
10. Никога не я бий.
11. От жените се изисква да пазят честа и собствеността на дома, но ако те са нелоялни, неблагодарни,  допуска се да я удариш с отворена  длан или кърпа.
12. Не трябва да бъдете в конфликт с жена си повече от един ден.
13.Мъжът трябва търпеливо да понася проявленията на невъзпитаност у жена си, защото тя е създадена от неговото ребро и му е дадена да се грижи за нея.
14. Ако мъжът види влошаващи изменения в поведението на жена си, за това трябва да вини единствено себе си.
15.Ако жената се ядосва и цели спора да се превърне в скандал, то мъжът по-добре е да замълчи. Тя ще дойде на себе си и ще поиска прошка за поведението си. Жената е слаба пред суровото мълчание на мъжа.
16. Мъжът трябва винаги да бъде благодарен на Аллах, че има такава жена до себе си, която да се грижи за дома и самият него.
17. Мъжът трябва да се отнася нежно и внимателно към жена си, за да разбере тя, че той я обича повече от всичко на света.
18.Мъжът трябва да поеме отговорността за пазаруването на продукти в магазина или на пазара. Когато се решават семейни въпроси той е длъжен да чуе и нейното мнение.
19.Съпругът трябва да бъде бдителен, той може да чуе мнението на жена си, но решението трябва да вземе той, защото ръководителя на семейството трябва да е мъжът. Ако мъжът забележи, че жена му върши неща или говори думи, които са недопустими, трябва да и разясни нещата с доброжелателен тон.
21. Мъжът трябва да крие тайните и слаби страни на жена си от околните.
Предписанията са налице, но до колко се изпълняват в един дом, това знаят само мъжът и жената. По горе цитираните правила са добри за всяко семейство. Интересно, какво ли би станало, ако всеки мъж започне така да се отнася към жена си? Много просто, тя ще го обича още повече  и ще му се покорява безпрекословно.