Заместители на стволовите клетки

905Два отделни екипа изследователи  от Япония и САЩ  са открили неизвестни клетки от човешката кожа, които могат да регенерират в клетки на други органи от човешкото тяло, включотелно и такива на нервната система и мускулите.
При изследванията са забелязали, че след присаждане на новите клетки на лабораторна мишка, те се превръщат в част от нервите, мускулите и черния дрoб. Подобно явление се наблюдава и при стволовите клетки.
Учените са нарекли новите многофункционални клетки – клетъчни музи. До сега се е смятало, че те съществуват само в костния мозък на човека.
За разлика от стволовите клетки, тези не са причинили появата на тумори при лабораторните изследвания на мишки. Освен това те нямат големи способности за разпространение, характерни за стволовите.
Учените смятат, че тези клетки са по-безопасни, тъй като са естествена част от организма на човека. По характеристики новите клетки напомнят определени стволови клетки, наречени IPS – клетки.
Потенциалното приемане и безопасността на тези клетки все още не е съвсем ясно. Хубавото за сега е, че не се превръщат в ракови.