Не мога да го запомня

Имате проблем със запаметяването? Не очаквайте, че ще ви предложа нещо грандиозно за решение на вашият проблем. Всеки човек е строго индивидуален и сам може да измисли начини пригодни само за него в процеса на запомняне. Ето какво имам в предвид.
Когато бях тинейджър, баща ми ме научи да запаметявам необходимата информация, чрез образуване на комични и не само такива зрителни образи, които леко се възприемат и практически за дълго време се врязват в паметта. За да не бъда голословна ще ви разкажа няколко конкретни случая.
Когато бях на 13 години трябваше да запомня последователността от думи в една много трудна фраза за мен. Каква бе точно фразата не си спомням точно, но важното е как се справих с тази задача.
Тогава съвсем не изглеждаше просто. Превърнах думите в конкретни образи и ги поставих в „мислен комикс“.  Всичко това ми отне само 5 минути и ми спести безчислени часове за зубрене. Резултата беше много по-добър. Фразата запомних за доста дълъг период от време.
А ето ви и един учебен пример. Как да запомним цветовете на спектъра? С началната буква на всеки цвят измислете такава дума, че когато ги съчетаете да се образува лесно за запомняне изречение. Такива фрази можете да измислите сами. Например,  “ Чашка орехи желае забравеният сладолед вълшебен“. Зад тази фраза са скрити цветовете на дъгата: червен, оранжев, жълт, зелен,  син, виолетов. Заедно с желанието на този сладолед запомняте тази последователност от цветове.
Ето ви и друг пример. Трудно помня важни дати, години, телефонни номера и всякакъв вид от този род. За това всяка от тези злополучни числа разделям на групички от по-малко на брой цифри, не е задължително във всяка групичка да има равен брои от тях. Всяка от групичките свързвам с познати събития, празници или нещо забележително станало в живота ми. Например да разгледаме числото 890280. Разделям го на три групи по две цифри.  И разсъждавам така: 89 година е родена дъщеря ми, 02 е рождената дата на най-малкия ми син, а 80 е годината, в която срещнах най-голямата си любов.
Мисля, че разбрахте идеята. Ако се опитате да запомните нещо и то не ви се отдава, просто си измислете забавен образ, който е здраво свързан с нужната информация. Гарантирам ви, че запомнянето на каквото и де е няма вече да ви затруднява.
Ако не сте доволни от тези съвети, облегнете се на фразата: „Глупавите помнят, а умните записват“. Лошото е, че често  не знаем къде сме го записали.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.