Швеция ще бъде първата страна, в която ще се премахне изцяло използването на пари в брой

a07213Според ново изследване, четири от пет покупки в Швеция се заплащат по електронен път или чрез използване на картата, страната уверено се движи към изоставяне използването на налични пари.
Всеки гражданин на Швеция през година има 260 електронни плащания. Дори и уличните търговци на зеленчуци, плодове и вестници приемат разплащателни карти. Разпространението на такива платежни системи като Swish, позволява на хората да прехвърлят малки количества, без да се прибягва до банкомат.
Отказът от използването на налични пари освобождава банковата система от разходи за обработка на пари, което се оценява в Швейцария за 1,2 милиарда долара. Нещо повече, разпространението на електронни платежни системи драстично намалява броя на въоръжените грабежи. Според Асоциацията на шведските банкери, през 2012 г. е имало само пет банкови обири.
Отказът от пари в брой не е общоевропейска тенденция. В Италия, например, чрез конвенционални пари, се плащат три четвърти от всички покупки.
В Швеция, според проучване, проведено от социологическия институт Sifo, две трети от гражданите смятат, че да имат пари на ръка е едно от основните човешки права.
Парите в брой могат да изчезнат от паричната система в Швеция през 2030 г., прогнозира асистент на индустриалната динамика Никлас Арвидсън.