Смартфоните с GPS ще предупреждават за земетресение

quakeСмартфоните могат да се използват за откриване на подземни трусове. Това заключение е направено от специалисти от университета на Колорадо в Боулдър. За тази цел, учените предлагат да се анализира GPS данни на клетъчни устройства. Получената информация ще бъде използвана за ранното предупреждение на хора, които все още не знаят за започналите трусове.
Според учените, в случай на природни бедствия, за да се спасят множество животи, всяка секунда е ценна. След получаване на сигнал за земетресението, което е започнало в същата област, лицето има време да си намери място да се скрие.
В Япония има система за ранно предупреждение, с помощта на данни от повече от 1000 сеизмометри разположени в цялата страна. Подобна система има в Мексико и Калифорния. Въпреки това, тези системи са скъпи и отнемат много време за инсталиране и поддръжка. Мобилните телефони могат да бъдат алтернатива за такива системи, особено за развиващите се страни, казват учените.
При проведените по-рано експерименти са използвали информация от акселерометър на телефона. Оказало се, че данните от GPS могат да бъдат използват за ранно предупреждение, въпреки факта, че те не могат точно да определят местоположението на лицето. Според експертите, експериментите показват, че според информацията, получена от смартфони с GPS, могат да се определят трусовете с магнитуд 7 и по-горе.
Системата се очаква да изпрати предупреждение на земетресение, преди информацията да бъде получена от повече от 100 устройства. Симулацията показва, че системата открва земетресение в рамките на 5 секунди. Хората, които получават предупреждение в Сан Франциско, имат по-малко от 10 секунди, което е достатъчно, за да се скрие човек, преди да започнат силните трусове. 10 секунди ще има и за жителите на Сан Хосе.