Ракетен двигател предназначен за пътуват до Марс

3811717В процеса на създаване е принципно нова ракета, предназначена да доставя астронавти на астероиди и дори полет на Марс. Постигнат е значителен напредък.
Това е така наречената система за изстрелване в Космоса – Space Launch System. Ново поколение ракети, които, според идеята на инженерите, ще доставят астронавти и товари в космоса. Това може да бъде една експедиция до астероиди или да послужи като транспорт за първата мисия на Марс.
„Това е една много амбициозна програма,“ – обявил е на пресконференция заместник-директор на НАСА Робърт Лайтфут. Той е съобщил, че е бил успешено проведен анализа на техническите и програмни аспекти на проекта.
„Това е важен крайъгълен камък за всяка програма или проект на НАСА,“ – обяснил е той.
Лайтфут е подчертал, че се планира създаването на моделна гама ракети, а не ракети за конкретна мисия.
От своя страна, помощник ръководителят на NASA Уилям Герстенмайер, пряко отговорен за научни изследвания и операции, е напомнил, че работата по проекта продължава вече три години. Сега инженерите пристъпват директно към изграждането на ракетата. Тестът на двигателя на самата ракета, както и стъпките, които ще я отведат отвъд земната атмосфера, ще започнат през есента, около октомври-ноември.
Предполага се, че ще бъдат създадени два нови вида ракети – малки по 77 тона и големи 143 тона. Прогнозираната стойност, за създаване на малка ракета е повече от 7.000 милиарда долара.
В този случай, точната дата на пускането на новата ракета от НАСА не се знае. Представители на ръководството отбелязват, че работата ще бъде трудна и в крайна сметка машините трябва да бъде наистина надеждни, така че за сега няма да определят срокове.