Полезни гъби могат неприятно да изменят външния ви вид

000000Гъби, които са известни със своите ценни свойства, могат да предизвикат сериозно възпаление на кожата. Става дума за ядливите японски гъби шийтаке.

Тежък възпалителен процес е забелязан у един от пациентите на Медицинската клиника в Оберхаузен в Германия. След ядене на пържени гъби шийтаке на кожата на ръката и тялото му се появили специфични червени обриви и други симптоми, които преминали след седмица интензивно лечение.

Експертите все още не могат да кажат как този вид гъба, която има отлична репутация за храна и е природно лекарство, може да доведе до сериозно възпаление на кожата. За това е необходимо да се проведат редица тестове.

Немските лекари смятат, че основният виновник за възпалението на кожата може да се окаже веществото лентинан, което се съдържа в шийтаке.

Дървесната гъба шийтаке се цени, както за приятния вкус и аромат, така и за лечебните си свойства, включително и антиракови.

Шийтаке се използва в кулинарията, медицината, и козметиката. Но изглежда тези гъби съдържат силни биокомпоненти. Как влияят на човешкото тяло този вид гъби ще се разбере след по-нататъшни изследвания.