Кравешки тор за производство на биотопливо, суровини за текстилната промишленост и торове

В момента екипи от цял ​​свят провеждат мащабно проучване на различни материали, които могат да се използват за ефективно производство на биогорива. Изследвани са растителни източници като просо, царевични стъбла, водорасли и много други.
Скоро  експерти от Университета на Уисконсин – Медисън са установили, че най-обещаващ източник като суровини за производство на етанол е кравешкия тор. Той се използва за производство на биогорива, суровини за текстилната промишленост и торове.
Основа на предложението на специалисти се явява процеса на разлагане на тора, при който се получават различни влакна за различни цели. Определен тип влакна с успех могат да се приложат в текстилната промишленост, други да се гранулират и да се включат в състава на високо ефективни торове, а от трети може да се получи биогориво.
В процеса на разлагането, извършващ се без достъп на кислород, се задействат уникални полимери със специална структурна форма, с разработката на която се занимава компанията  Soil Net LLC. Благодарение на този сложен състав на кравешкия тор, подложен на разделяне се получават различни компоненти, които се сортират.
Учените смятат, че предложения от тях процес може да бъде много полезен, както за малки мандри, така и за големите заводи за производство на биогорива от кравешки тор и минерални съставки.
Наред с другите неща, получаването на биогориво от кравешки тор ще помогне на земеделските стопани да намалят отрицателното въздействие на фермите върху околната среда, което включва миризма, емисии на парниковите газове и замърсяване на почвата и подземните води.