Електронните отпадъци затрупват Кения

77597Според международните природозащитници в депата на Кения ежегодно се изхвърлят над 17 тона електронни отпадъци. Това са около 130 милиона мобилни телефона.
На проблема с електронните отпадъци е била посветена конференция, която се е провела под егидата на Програмата на ООН за околната среда в Найроби. Участниците обсъдили възможностите за рециклиране на електронни отпадъци и за вземане на екологични и икономически мерки, насочени към ефективното управление на тези отпадъци.
Експерти смятат, че високият процент на е-отпадъци в страната се дължи на краткият живот на електрониката, неговата ниска цена и достъпност. Този боклук заплашва здравето на хората, тъй като отпадъците се състоят от пластмаси, химикали, тежки и радиоактивни метали.
Днес експерти се притеснявт за състоянието на несанкционираното бунище „Дандора“, което се намира на 8 км от Найроби. Тук ежедневно се стоварват около 2 тона електронни отпадъци, съдържащи олово и живак, които замърсяват въздуха и всечко наоколо.
Лекари са изследвали 300 ученика, които живеели близо до районите с изхвърлени електронни отпадъци. Около 50% от децата страдали от респираторни заболявания, а при 30% са били наблюдавани промени в кръвта, което говори за отравянето с тежки метали.
В последно време африканският континент се е превърнал в бунище за електронни отпадъци. Само в пет западноафрикански държави – ​​Бенин, Кот д’Ивоар, Гана, Либерия и Нигерия – годишно се изхвърлят 650000 до 1000000 тона е-отпадъци. Вместо да се рециклират старите компютри, мобилните телефони, телевизорите и друга електроника, просто ги изхвърлят.