Вместо транзистори прибори с магнитни полупроводници

Екип от американски учени е разработил съвършенно нова логическа мрежа, която вместо обичайните транзистори използва прибори с магнитни полупроводници, Учените смятат, че това ще увеличи мощността на компютрите в бъдеще.
В случая става дума, че вместо заряда на електрона се използва неговата характеристика – спин. Спинотрониката отдавна се стреми да замени електрониката, но до сега не е имало логична спинова мрежа.
Според периодическия закон на Мур,на всеки две години количеството на транзисторите в микрочиповете се удвояват. Това правило работи през петдесетте години на миналия век, но сега се провали, защото транзисторите са почти с изчерпани възможностите за по-нататъшна миниатюризация. Една от основните пречки тук е топлоотделянето на транзисторите. Колкото са повече те  в микрочипа, толкова повече той се загрява.
През 2010 г. тази група е създала и патентовала така наречените магниторезистентни биополярни спин-транзистори, а сега от тях са създали логическа мрежа.
Разработената логическа мрежа може да изпълнява всички необходими операции на булевата логика, но с много по-малко елементи и с много по-голяма ефективност.
Изследователите смятат, че за прилагането на тази идея ще са нужни около десет години.