Витамин Е предпазва от пневмония

151В новото изследване, учените от университета Тъфтс са открили, че витамин Е регулира процеса на стареене на имунната система и предпазва организма от бактериални инфекции, водещи до пневмония.
Специалистите обясняват, че пневмония често възниква в резултат на стрептококи. В най-голям риск са хората на възраст над 65 години. За експеримента, учените са изследвали възрастни мъжки плъхове преди и след като са били заразени стрептококи.
Едната група от животни, получила високи дози витамин Е, 10 пъти по-голяма от препоръчителната дневна доза, но под горната граница. Диетата на контролната група мишки е била с обичайната доза витамин Е.
Установено е, че при гризачи, които получават висока доза на витамин Е, в белите им дробове има 1000 пъти по-малко бактерии, които могат да причинят пневмония. Освен това, при тях неутрофилите са 2 пъти по-малко. Неутрофилите са вид левкоцити – бели кръвни клетки.
Намаляването на броя на бактерии и намаляване на броя на левкоцитите предпазва белите дробове на мишките, които са получили допълнителна доза на витамин Е, от повреди. Тези животни, контролирали инфекцията така, както и младите гризачи.
В бъдеще учените планират да разберете дали витамин E може да предотврати развитието на пневмония при хората.