Невидим чадър без купол

f44fd1Преди две години бе представена една футуристична концепция на чадър Invisible Umbrella от проектанта-студент Quentin Debeyna. Датата за възможната поява на чадъра в реалния свят бе отложено за 2050-та година. Въпреки това, една група от китайски изобретатели заяви, че са открили начин да произведат чадъра вече през 2015 г. и стартирали краудфандингова компания за набиране на средства за проект Air Umbrella с изненадващо малка сума на крайния сбор 10 хиляди долара.
Air Umbrella е пластмасова тръба с дължина 50 см, дължината на тръбата се регулира от потребителя. В единия край на тръбата има отвори за всмукване на въздух и превключвател. На другия край е  вградена въздушна помпа под високо налягане и формира над главата на потребителя, сухо и защитено от влага пространство. Устройството се захранва от батерия, която заема цялата кухина на тръбата.
Чадърът се планира да бъде в два варианта: Мъжки, с тегло 800 гр и дължина на корпуса от 50 см и по-лек за жените, тежащ петстотин грама, имащ дължина 30 см. Съответно, на „мъжки“ вариант батерията му държи 30 минути, а при женския 15 минути .
Пет дни преди края на кампанията за набиране на средства за стартиране на проекта са внесени близо 85 хиляди долара. Цена на устройството в предварителна заявка ще бъде 118 долара. В комплекта има зарядно за кола. Авторите обещават, че всеки ще получи своия чадър, преди края на следващата година.