Гигантски слънчев тунел свързващ Париж и Амстердам

Върху високоскоростната железопътна линия свързваща Париж и Амстердам има тунел дълъг около три километра, изцяло покрит със слънчеви батерии с мощност 1МВт.

Шестнадесет хиляди силициеви слънчеви клетки са разположени на покрива на тунела.

Първоначално той е построен, за да не падат дърветата на железопътната линия. Сега функционалността на защитното съоръжение се е разширило и днес можем да го наречем пълноценна слънчева електростанция.

Тунелът има двойна роля в опазването на околната среда. Първо той е построен за да предотврати изсичането на големи участъци от вековни гори и за опазване на пътя от падащи дървета. Второ ще осигурява „чиста” енергия и висока скорост на минаващите влакове.

Мощната фотогалванична електростанция ще бъде достатъчна за захранване на всички електровлакове в страната за един ден. Новата фотоелектрическа инсталация е разположена на неизползваеми площи. Тя ще намали въглеродните замърсявания от железопътния транспорт.

Освен това няма да има негативна реакция от страна на населението,  които стават при инсталиране на вятърни турбини, които придизвикват шум и вибрации, а подобни конструкции загрозяват и  живописните пейзажи.

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.